Zonnepanelen, hoe gaat het in zijn werk?

Voorbeeld van een installatie op een schuin dak.
Voorbeeld van een installatie op een schuin dak.
Onze zonnepanelen vangen de warmte op die de zon overdag op de panelen schijnt. Ook als het bewolkt is werkt de zonnepaneel. De zonnepanelen geven de energie door aan een omvormer die door ons aan het elektriciteitsnet wordt gekoppeld.
Zonnepanelen kunnen worden gemonteerd op een schuin dak en op een plat dak. Zelfs als er niet direct ruitme op een dak voor handen is zijn er maatwerkinstallaties mogelijk. Denk aan zonnepanelen op een carport, op een stellage in tuin of serre.

Stroomverbruik en doorgeven stroom

Voorbeeld van een door ons gemonteerde omvormer.
Voorbeeld van een door ons gemonteerde omvormer.
De opgewekte energie wordt vervolgens gebruikt door uzelf, uw eigen huishouding. Leveren uw zonnepanelen nu meer energie dan u zelf verbruikt, dan wordt het teveel doorgegeven via het stroomnet aan uw energieleverancier (Essent, Eneco, Nueon etc.). Voor deze energie krijgt u een vergoeding. In dit geval ziet u dus uw energiemeter achteruit lopen, in plaats van vooruit. De omvormer is tevens nodig om de gelijkspanning die de zonnepanelen leveren om te zetten naar de wisselspanning van het electriciteitsnet.
Kijk hier welke tarieven de energieleveranciers hanteren voor het salderen van overtollige stroom.

Zelf monitoren

Via wifi zijn de zonnepanelen via uw computer te monitoren.
Via wifi zijn de zonnepanelen via uw computer te monitoren.
Wij zorgen ervoor dat uw zonnepanelen zijn uitgerust met wifi. Via uw eigen computer kunt u vervolgens via een beveiligde verbinding exact bijhouden hoeveel energie uw installatie per dag, week, maand of jaar oplevert. U levert namelijk energie aan de energieleverancier. Het is dan ook prettig als u precies kunt controleren of u ook de juiste vergoeding krijgt voor de door u aangeleverde energie.

Als ze zijn gemonteerd

Voorbeeld van zonnepanelen op een plat dak.
Voorbeeld van zonnepanelen op een plat dak.
Vervolgens kunt u genieten van de opbrengst van de opgewekte energie en genieten van het geld dat de energieleverancier aan u overmaakt. Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig: slechts een keer per jaar is er een inspectie- en schoonmaakbeurt nodig. De levensduur van zonnepanelen is ongeveer 25 jaar. Daarna zijn ze nog functioneel maar kan het zijn dat er ongeveer 20% minder opbrengst wordt geleverd.

Gerelateerde informatie

Subsidie voor zonnepanelen in Den Haag aanvragen.
Overzicht van vergoeding Nuon.
Overzicht van vergoeding Essent.
Overzicht van vergoeding Eneco.
Wat doet het met de waarde voor uw (huur)woning?

Wikipedia zonnepanelen en zonneenergie

Print

Meer weten?

Bent u dit aan het lezen en wilt u er meer over weten? Vul hier uw nummer in en we bellen u terug om uw vragen te beantwoorden.

Naam*

E-mail*

Telefoon*